Crowdfunding: wat en hoe?

Met crowdfunding klopt u voor een lening niet aan bij de bank, maar bij uw netwerk en het grote publiek. Is deze financieringsvorm ook iets voor uw bedrijf?

 

1.Nieuwe wet. Vanaf eind 2021 kunnen ondernemers in alle EU-landen tot € 5 miljoen ophalen via crowdfunding. Dat is het resultaat van nieuwe Europese wetgeving, weet Stichting MKB Financiering (  https://bit.ly/3zDS9Ne ). Via crowdfunding haalt u een bedrag op bij een groot aantal kleine, maar meestal betrokken investeerders. Ondernemersplein (  https://ondernemersplein.kvk.nl/crowdfunding-voor-bedrijven ) geeft een introductie en met de KvK Crowdfunding Scan ( https://www.crowdfundingscan.nl ) kunt u bepalen of deze manier van financieren past bij uw bedrijf. 

 

2. Platforms. Het opzetten en afhandelen van een crowdfundingactie vergt nogal wat organisatie. Crowdfundingplatforms nemen u het meeste werk uit handen en vergroten uw zichtbaarheid. CrowdfundingCijfers.nl ( https://www.crowdfundingcijfers.nl ) geeft een overzicht van Nederlandse platforms en hun prestaties. 

IEXParticipaties ( https://www.participaties.nl/Column/490623/crowdfunding/50-crowdfundingplatformen-hoe-selecteer-je-de-juiste-partij.aspx ) noemt punten om op te letten bij het kiezen van een platform. Ik ga starten ( https://www.ikgastarten.nl/financi%C3%ABn/crowdfunding/5-nieuwe-nederlandse-crowdfunding-platforms ) bespreekt enkele Nederlandse crowdfundingplatforms. 

 

3. Duurzaam. Ruim 1/3 deel van alle investeringen via crowdfunding gaat naar duurzame projecten. Greencrowd ( https://greencrowd.nl ), DuurzaamInvesteren.nl ( https://www.duurzaaminvesteren.nl ), Oneplanetcrowd (  https://www.oneplanetcrowd.com/nl ) en GreenFundHolland ( https://greenfundholland.nl ) zijn er speciaal voor financiering van plannen op het gebied van bijv. groene energie, waterbesparing en hernieuwbare grondstoffen. 

 

4. Fiscaal. Crowdfunding is geen gratis geld en ook geen manier om belasting te ontwijken. Paperdork ( https://paperdork.nl/crowdfunding-belasting-dit-zijn-de-regels ) legt uit wat de fiscale regels zijn bij crowdfunding op basis van een lening, een gift en een tegenprestatie. 

 

Bepaal met de KvK Crowdfunding Scan of crowdfunding geschikt is voor uw bedrijf. Oriënteer u op verschillende platforms en verdiep u in hun voorwaarden.

Creatieve

Blog Tips