Een checklist voor uw e-zines
Via een digitale nieuwsbrief bouwt u een band op met uw (potentiële) klanten. Maar hoe zorgt u ervoor dat zo’n e-zine ook effectief zijn doel bereikt?
[√] Informatief en actueel
Een goede nieuwsbrief is informatief, maar heeft ook een link met uw producten of diensten. Verkoopt u bijv. schoonheidsproducten, voorzie dan artikelen met gebruikstips, info over de verschillende huidtypes, schmink advies voor feestjes, … Ga na wat leeft bij uw publiek en speel in op de actualiteit. Zo profileert u zich als een expert en dat schept vertrouwen. Tip. Met een e-zine verplicht u zichzelf dus om regelmatig na te denken over de interesses van uw doelgroep. Zo blijft u beter betrokken.
[√] Persoonlijk
Verdeel uw doelgroep in kleinere segmenten, op basis van hun eerdere aankopen of aangegeven interesses. Stem de content van uw e-zine daarop af. Overweeg meerdere doelgerichte mailings in plaats van één globale. Spreek de ontvanger ook persoonlijk aan en gebruik als afzender uwnaam@uwzaak.nl in plaats van info@uwzaak.nl .
[√] Kort en bondig
Een krachtige titel vergroot dat uw e-zine geopend wordt. Beperk het onderwerp wel tot 25 à 30 karakters, zodat deze op smartphones volledig leesbaar blijft. Houd ook de inhoud zelf beknopt. Zorg ervoor dat uw kernboodschap in de eerste twee regels duidelijk is, want alleen deze worden doorgaans in het inbox overzicht getoond. Maak elk artikel bij voorkeur maximaal 1.000 tekens of zo’n 170 woorden lang. Beschouw dit niet als een beperking, maar zie het als een ‘teaser’ waarmee u de aandacht van de ontvanger trekt en hem of haar aanspoort om door te klikken naar uw website. Tip. Gebruik opsommingen, korte alinea’s en tussen titels in plaats van een doorlopende tekst. Deze komen de leesbaarheid en structuur van uw artikels ten goede.
[√] Frequentie
De juiste regelmaat van uw nieuwsbrief is eveneens belangrijk. Te vaak e-mailen (bijv. twee keer per week) wordt mogelijk als opdringerig ervaren. Is de frequentie te laag, dan creëert u te weinig contactmomenten en mist uw e-zine zijn doel. Bovendien riskeert u dan niet meer ‘top of mind’ bij uw klanten te zijn. Tip. De meeste webtools waarmee u mailings organiseert, beheert en analyseert laten u via A/B-testen meerdere verstuur momenten uitproberen. Voorbeelden zijn MailChimp ( https://www.mailchimp.com ) en MailerLite ( https://www.mailerlite.com ).
[√] Uitschrijfmogelijkheid
Vermeld altijd een duidelijke link waarmee de ontvanger van uw nieuwsbrief zich als hij dat wil, meteen weer kan uitschrijven. Zorg ervoor dat dit heel makkelijk kan (dus zonder bijv. de verplichting om eerst in te loggen), want anders wekt u alleen maar meer wrevel op. Let op. Vergeet niet dat er ook wettelijke regels inzake spam en privacy zijn waaraan u zich dient te houden.
[√] Archief
Verzamel de informatieve teksten van uw eerdere e-zines in een archief op uw website. Daar kunt u uw klanten te allen tijde naar verwijzen. Tip. Een website waarop regelmatig nieuwe informatie geplaatst wordt, scoort bovendien beter in de zoekresultaten pagina’s van Google.
De juiste regelmaat van uw e-zine is belangrijk. Dring u niet op, maar bouw wel voldoende contactmomenten in. Overweeg een webtool als MailChimp of MailerLite om via A/B-testen de ideale frequentie te vinden.
Creatieve
Blog Tips