Creatieve waardevolle 

Blog Tips

Gratis foto’s voor uw website en folders

Op een foto rust auteursrecht. De maker is de eigenaar en beslist wat er met de foto mag gebeuren en wat niet. Een foto van internet halen en gebruiken voor uw website, folders, e.d. is dus niet aan te raden. De kans dat er bij u wordt aangeklopt voor een financiële vergoeding wordt steeds groter. Uiteraard is er helemaal niets mis met een fotograaf een opdracht geven voor het maken van foto’s en om daarvoor te betalen. Tip.Kleinere ondernemingen zijn echter vaak ook al geholpen met een foto met een zogenaamde ‘Creative Commons-licentie’. 
Creative Commons? Met dit soort licenties bepaalt de eigenaar wat u wel en niet mag met de foto. Er zijn diverse soorten licenties die allen gebaseerd zijn op de volgende bouwstenen (  https://creativecommons.nl/uitleg ): 
• of de naam van de maker moet worden vermeld;
• of de foto commercieel gebruikt mag worden;
• de foto mag gebruikt/gedeeld worden, maar niet als basis dienen voor nieuw werk;
• de foto mag als basis dienen voor nieuw werk, mits voor het nieuwe werk dezelfde rechten gelden. 
Tip 1. Wilt u een foto met Creative Commons-licentie gebruiken voor uw website of folder, check dan of u de foto commercieel mag gebruiken en/of een naamsvermelding verplicht is. Tip 2. Op Pixabay (  https://pixabay.com/nl ) vindt u veel foto’s en afbeeldingen die u mag gebruiken, soms met en soms zonder naamsvermelding. 
Foto’s van internet met een Creative Commons-licentie zijn vaak gratis te gebruiken voor uw website of folder. Check onder andere of de licentie voorziet in commercieel gebruik.