Nooit vertrouwen, altijd checken

 

‘Zero trust’ is de nieuwe standaard

‘Zero trust’ lijkt een soort nieuwe standaard te worden voor het beveiligen van computers en netwerken. Wat moet u hiervan weten? 

Netwerk met dichte deur. De vraag die u zich moest stellen om uw computernetwerk te beveiligen was altijd: “Hoe houd ik de deur dicht voor aanvallen van buitenaf?” Omdat steeds meer netwerken aan de cloud zijn gekoppeld en omdat er ook steeds meer apparaten aan het netwerk zijn gekoppeld (computers thuis, telefoons, maar ook lampen, hifiapparatuur en zelfs koelkasten), is de nieuw beveiligingsgedachte nu: ‘zero trust’. 

 

Zero trust. 

Het zero trust-principe gaat ervan uit dat dreigingen ook van binnen de organisatie kunnen komen. Tip.  Vooral als u gevoelige (medische) gegevens van cliënten vastlegt, is het slim om eens met uw IT’er over zero trust van gedachte te wisselen en hem uit te dagen of er voor uw organisatie iets moet veranderen. Ter voorbereiding kunt u hierover een brochure van de overheid downloaden. 

 

Netwerk opknippen en per deel beveiligen. 

Een van de belangrijkere aanbevelingen is om een groot (ingewikkeld) netwerk in kleine delen te ‘knippen’ en per deel de toegang en beveiliging volgens het zero trust-principe te regelen. 

 

Informeer bij uw IT-adviseur naar het zero trust-principe, zeker als u gevoelige gegevens van cliënten opslaat. Lees de brochure en daag de IT’er uit om met een goed advies te komen.

Creatieve

Blog Tips